söndag 23 september 2007
Trondheimsmodellen i SvD
Idag publicerar Svenska Dagbladet min debattartikel om Trondheim. Några har också kommenterat den där. Bland de första kommentarer som jag fått hittills handlar som ett inlägg här om att Trondheim skulle vara naturligt disponerad som stad för vänsterstyre (det är många studenter, det är en slags norrlandskommun, arbetarrörelsen har historiskt starka traditioner etc). Om det nu vore så, är det förstås omöjligt att förklara varför högerpartier till alldeles nyligen styrt Trondheim i 14 år. Dessa statiska demografiska resonemang kan överhuvudtaget inte förklara politiska svängningar - befolkningen i större städer är trots allt tämligen konstant mellan ett val och nästa. Men kommentarerna säger något om vår skenbart icke-politiska samtid. På något sätt verkar allt lättare att förstå än att politiskt innehåll och mobilisering kan göra skillnad. Men det gör det: även i Fremskrittspartiets fall. Det är ingen slump att FrP arbetar efter Arbeiderpartiets gamla organisationsmanual.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag tror att du har rätt i sak Aron. Men valet kommer inte att avgöras bara av hur (s) agerar inför nästa val. Om vi bara sätter vårt hopp till att (s) kommer att nå 39-40%, och nå majoritet i samverkan eller koalition (vilket som är OK med mig) med (v) och (mp), är jag rädd att vi kommer att bli besvikna.
Därför är jag litet bekymrad över att så många kloka vänsterpartister lägger sin kraft - åtminstone utåt sett - på att diskutera vad (s) borde gjort och borde göra.
Det finns ju ingen naturlag som säger att (v) inte kan nå 8-10% i val. Hur kan man formulera en plattform och en kraftfull organisation som kommer upp till detta, och helst utan att bara ta missnöjesröster från (s), borde vara det som står i fokus. Valförlusten 2006 hade trots allt undvikits om antingen (s) eller (v) - som gjorde ett riktigt illa val även ni - gjort bättre ifrån sig.
Jag är inte vänsterpartist, så det är kanske litet paradoxalt att göra det jag ber dig och andra i (v) att göra = att fokusera på att det andra partiet kan göra bättre. Men du förstår säkert poängen. Lycka till!
Det tror jag att du har rätt i. Men förutom artikeln i SvD, så har det mesta av allt jag skrivit om vad som bör göras varit ämnat för vänsterpartister. Det är den här boken också, kanske framförallt den del som handlar om Nederländerna och som fokuserar på partibyggande.
Sedan kan jag tycka att det är en särskild poäng att fler på vänsterkanten börjar diskutera sakfrågor och samhällsanalys över partigränserna. I det har vi faktiskt mycket att lära av Norge där skotten inte är så vattentäta.
Skicka en kommentar