onsdag 16 april 2008

Vänner, kamrater - nu börjar det

Igår antog LO-distriktet i Stockholms Län en riktigt bra, offensiv och tydlig plattform kring välfärdspolitiken. Gissningsvis kommer ingen av de större medierna - i sin normala avsaknad av känsla för verkliga förändringar - rapportera om detta, men detta är viktigt. Denna plattform innebär att fackföreningsrörelsen, Sveriges största sociala rörelse, börjar ta sitt ansvar i kampen för välfärden.

"Fackföreningsrörelsen ska gå i täten för organiserat motstånd mot den svenska borgerlighetens nedmontering av vår välfärd."

Till skillnad från vad som ibland varit fallet tidigare förstår också LO nu nödvändigheten av att knyta bredare allianser: "Facket ska nu ta steget att bygga nya politiska allianser, samarbeta med och knyta kontakter med andra organisationer/nätverk som miljörörelser, vänsterpartister, ungdomar och aktivister från nya sociala rörelser."

Det betyder inte att den facklig-politiska samverkan med socialdemokraterna bryts upp, men att dörrarna öppnas för betydligt fler än tidigare. Siktet är också klart inställt på att inte bara byta regering - utan byta politik.

Jag bevistade det seminarium som föregick årsmötet igår, och det var en väldigt trevlig tillställning. Huvudtalare var Asbjörn Wahl, från norska For velferdsstaten. Efter honom kom en panel med en öppen diskussion om hela arbetarrörelsen tillkortakommanden mot den borgerliga offensiven hittills.

Asbjörn Wahl var också befriande tydlig på att det tar lång tid att verkligen ändra den politiska dagordningen. Ingen bör heller vänta sig några mirakel eller snabba kast. Ändå tycker jag dagen då skutan börjar vända är värd att notera.

Nu är det dags att kavla upp ärmarna, mina vänner. Nu börjar vi vända matchen.

6 kommentarer:

ulf sa...

Tack för söndagens panel; som vanligt var du bäst. För er som missade, lyssna på slutet av Godmorgon Världens första timme, www.sr.se . Oavsett om folk anlitar svart arbetskraft eller inte så kommer ju höjd kommunalskatt att innebära att de betalar mer i skatt, det inser ju de svarande. Skulle fusk med hantverkare betyda att folk egentligen förespåkar noll kronor I kommunalskatt, kanske?

“Hanne Kjöller tycker jag har en poäng som ni inte riktigt... heh.... inte riktigt kan överbrygga”, sa Olle Hägg. Det var ett bra exempel på den inbyggda bias som finns I elitjournalistik. Programledare som Hägg är med svenska mått höginkomsttagare och har höginkomsttagares perspektiv på frågor som dessa. Det ser man med ännu större tydlighet I USA där många radio- och TV-journalister med nationell täckning tjänar upp till 10 miljoner dollar per år. Idén med panelen är att deltagarna ska debattera inbördes, Olle.

FredrichL sa...

Hupp, colour me överraskad samt försiktigt positiv.

Aron Etzler sa...

Tack för berömmet. Jag var inte helt nöjd själv - hennes spår var ju helt irrelevant. En liten minoritet skattefuskar - på vilket sätt fråntar det 85 procent av det svenska folket en mening om skattepolitiken? När vi dessutom vet att skattemoralen är lägst bland de som är rika, blir det ju ett direkt antidemokratiskt resonemang: 85 procent kan tycka vad de vill, men landets miljonärer kommer fortsätta dränera vår gemensamma kassa. Och därigenom sätta dagordningen.

Aron Etzler sa...

Fredrich - you better believe it

nicklas eriksson sa...

Ovanligt för en LO-kongress att se det så många andra redan har vetat. Synd att det skulle till en borgerlig regering för det.

FredrichL sa...

Niklas; Nu ska vi inte bli cyniska ;)
Utan enbart glädjas över det faktum att någon faktiskt lyckades ställa diagnos och en kur är föreslagen.