torsdag 20 december 2007

Huvudvärk efter Vaxholm

LO-demonstrationen i Stockholm igår var på det hela taget...helt OK. 2000 personer, många med facklor i händerna och visselpipor i munnarna gick Vasagatan ned. Men jag måste säga att Wanja Lundby-Wedins budskap runt Vaxholmsdomen var bland det mest dubbelvikta jag hört. Helt plötsligt är inte EU:s klåfingrighet eller marknadsliberala grundprinciper något problem - nej, det är svensk lagstiftning det är fel på! Det är en djupt problematisk äreräddning av EU-projektet. För det första har de flesta fackliga organisationer i LO-familjen i resten av Europa redan reagerat klart negativt på domen i en skala som går från besvikelse till fasa. För det andra är det inte alls säkert, vad jag kan förstå, att Sverige kan parera domstolsbeslutet med egna lagändringar. Och slutligen: domen slår fast en marknadsliberal grundhållning för EU-projektet i förhållande till arbetsmarknaden. Om den inte reverseras bör den förr eller senare slå igenom i Sverige och andra länder. Poängen med den Europeiska Unionen kan inte vara att alla medlemsstater skall parera dess direktiv med egen lagstiftning.

Det är kort sagt ett märkligt nationalistiskt svar av en organisation som omhuldar EU-projektet. Vad händer med det sociala Europa som utgjort LO:s bärande argumentation för medlemskapet?

I det sista Flamman-numret för i år har vi intervjuat ett antal tunga personer som gör en helt annan bedömning av Vaxholmsdomens konsekvenser. Min gissning är att det kommer bli en rejäl huvudvärk både för LO och socialdemokraterna.

Inga kommentarer: