tisdag 18 december 2007

Perukstockarna regerar Sverige

EU-domstolen har beslutat att ett av de viktigaste instrumenten för att försvara kollektivavtalen inte är förenligt med EU-rätten. Domslutet öppnar för social dumpning, underbudskonkurrens och en hänsynslös konkurrens. Det var inte helt oväntat - marknadens frihet skall gå före det mesta i den Europeiska unionen. Naturligtvis går det, precis som besluten där EU inskränker det svenska alkoholmonopolet, helt emot folkviljan. EU är idag en union som inte ens låter sina medborgare rösta om de grundläggande dokumenten. Därför utvecklas en praxis där juridiken ställs över politiken.

Det spelar ingen roll att ordningen på Sveriges arbetsmarknad har varit föremål för kamp i mer än ett sekel, med mödosamma konflikter och kompromisser. Perukstockarna regerar.

5 kommentarer:

Dick Horney sa...

I kommunistpartiet är man tydligen så mossig att man/DÙ inte vet att det är EG domstolen och ett EG traktat som styr frågan.

Det är dags att ta striden mot de odemorkatiska facket precis som Thatcher gjorde på 1980-talet.

Låt oss äntligen lämna de sista socialistiska resterna och bli en modern europeisk demokrati. Och passar det inte, varför inte flyta till Kuba eller Nordkorea? Måste ju vara paradiset på jorden.

Eller till Norge som Esbati. den sista socialisstaten som Björn Rosengren sa.

Aron Etzler sa...

Vore jag liberal idag skulle jag skämmas över att det enda sättet att få igenom liberal politik är genom att ge mer makt till EU och WTO. Sedan skulle jag märka ord och skriva en rad om kommunismen.

Guderian sa...

>>aron etzler

kan faktiskt hålla med om att man genomför en hel del politik bakfram inom EU, precis som inläggs författaren skriver, folk måste få vara med och besluta om traktat och lagar.

men "Vore jag liberal idag skulle jag skämmas över att det enda sättet att få igenom liberal politik"

hmm är du medveten om att 90% av världens demokratier är i sin konstutition och samhällsform Liberala? det är vi i sverige som är undantaget!!

Rune sa...

Det lettiska byggföretaget Lavals arbetare, hade lön enligt lettiskt kollektivavtal. Det gav runt 85 kronor i timmen. Laval var villigt att sluta svenskt avtal med Byggnads på lägstanivån 109 kronor. Men Byggnads krävde 145 kronor, som är snittlön i Stockholmsregionen.

Kräver Byggnads att Skånska och Norrländska byggföretag ska betala Stockholmslöner när dom gör jobb i STH? Nä allså var det för att det var ett utländskt företag som man ville driva bort. Arbetarsolidaritet, HA

FredrichL sa...

Flyta till Kuba?