torsdag 16 oktober 2008

Working for the working class vote

Det kommer inget nummer av Flamman idag, eftersom vi stängde redaktionen och hade utbildning förra veckan. (Legnemark: köp ingen kebab! Du blir bara besviken!) Därför tänkte jag tipsa om en artikel helt i Flammans anda, ett helt strålande reportage ur New York Times om hur Barack Obama mobiliserar arbetarklassen till valurnorna. Den är särskilt trevlig att läsa eftersom Obama förstått det som vänstern i Europa varit så usel på i årtionden: man måste ha närvaro. Detta är regel nummer ett i Obamas bok:

“First,” Obama said, “you have to show up".

Obama förstår också behovet av att låsa upp kulturella knutar och skapa hållfasta politiska alternativ. Faktum är att Obamakampanjen, trots att det bara är en valkampanj, påminner en hel del om det holländska Socialistiska Partiet, som vänsterpartiet tittat en hel del på.

Det intressanta är att det håller på att ändra hela det perverterade mönstret av s.k. "kulturellt krig" i amerikansk politik. Horder av väljare som förut kanske mest identifierat sig som abortmotståndare, kristna, vapenälskare (och alltså republikaner) kommer ut ur garderoben som arbetande människor. Märk väl, att medan hela den politiska debatten i Sverige handlar om "medelklassen" - kan en rubrik i New York Times handla om arbetarklassen. Kanske kan Mona Sahlin också lära sig något av det.

5 kommentarer:

FredrichL sa...

Såg detta precis nyligen....Sicket flyt att inte orkade köpa en kebab idag, så undvek man den besvikelsen.

Det får bli gifflar och kommunfullmäktigewebtv istället.

Aron Etzler sa...

Skönt att höra. Vi var beredda att ersätta dig för kebaben.

Anonym sa...

"Märk väl, att medan hela den politiska debatten i Sverige handlar om "medelklassen" - kan en rubrik i New York Times handla om arbetarklassen. Kanske kan Mona Sahlin också lära sig något av det."

Om hela den svenska politiska debatten handlar om medelklassen så gäller detta tiofallt för usa. Rubriken i Times är verkligen ett undantag och ingen av kandidaterna eller någon annan ledande politiker skulle få för sig att ens uttala ordet "Working-class". Fast det är klart att det kan hända att Sahlin har något att lära av en enskild rubriksättare i NY.

Anders sa...

Rätt mycket höna av en fjäder det här. Att Obama måste jobba hårt för att få arbetarklassröster beror ju till största del på att hans politiska bas inte alls är arbetarklassen eller arbetarrörelsen utan den urbana medelklassen. I primärvalen var han ju till exempel i allra högsta grad en Tony Blair-kandidat till skillnad mot Hillarys något mer socialdemokratiska framtoning.

Aron Etzler sa...

Poängen är dock att arbetarklassen, i republikanernas kulturkrigsvariant-smalltown USA, guntoting, evangelicals- här varit i centrum för debatten i tjugo år redan.