måndag 24 september 2007

EU-sympatier i Sverige


Idag publicerar SvD nyheten att EU-motståndet i Norge inte bara är massivt, utan också brett politiskt: bara Höyre-sympatisörer gillar EU. Det är, som någon bloggare skrev osannolikt att Norge någonsin går med i EU, och det är bra. Mer okänt är att EU-opinionen även i Sverige har haft ungefär samma politiska profil. Denna graf från Statistiska centralbyrån visar hur stor andel av varje partis sympatisörer som i i huvudsak är för det svenska medlemskapet i EU. Till förra året var det bara folkpartister och moderater som såg positivt på EU. Nu har kristdemokraterna tillkommit.

3 kommentarer:

Daniel sa...

Det är i min mening mer intressant att se att knappt 50% av svenska folket är för EU, 25% mot och 25% inte vet [länk] och att ja-sympatisörerna är på väg upp och nej-sympatisörerna på väg ner.
Vad gäller partipolitiska förändringarna är det också väldigt intressant att även starkt EU-negativa partier (V och Mp) har en uppåtgående trend av ja-sympatisörer, speciellt i Mp (hos V är det mycket svagt uppåt) där snart 50% är för medlemskapet, och att S har färre ja-sympatisörer än Mp.

Anonym sa...

Jag ska säga något lite kontroversellt men som jag verkligen tror på. Jag funderar på hur mycket av det motstånd till EU som svenskarna har har rötter i den självgodhets- och självtillräcklighets komplex (läs lite överlägsenhetskomplex) som jag anser att en icke obetydligt del av den svenska befolkningen har efter 70 år av socialistiskt hjärntvättning. I 70 år av nästan oavbrutet styre fick man höra att Sverige var bäst i världen och det sittert djupt, trots 30 år av nedgång.

Det är få EU-motstandare som är medvetna att Sverige har fallit från att ha varit den 4:e rikaste land i världen år 1970 (BNP per capita) till en position som gungar mellan plats 22 och 26, och därigenom ett lite fattigare,och ganska medioker land med EU-mått.

Få svenska eu-motstandare minns att Sverige brukade förut skicka till Eu-finansministermöten den enda finansminister i EU som inte var akademiker (läs Bosse).

Eu- och Euromotstand har mer med känslor än med intellekt att göra.

Knute sa...

Jag har tidigare gillat Europaunionen men inte nu längre, inte efter förslaget till ny konstitution/traktat, som Sveriges riksdag tänker godkänna i oktober.

Det saknas en viktig detalj i konstitutionen: en senat där varje delstat har lika mycket att säga till om. I stället gör man tvärt om och koncentrerar makten till Bryssel. Sveriges vetorätt tas bort och svenskarna kan inte längre motsätta sig lagar de inte tycker om. Regeringen i Stockholm reduceras till ett regionfullmäktige, i fortsättningen ska vi lyda under Europaunionens president och utrikesminister.