måndag 17 september 2007

Get up! Get even! Get Trondheimsmodellen!


Förra måndagen, den 10 september 2007 blev en historisk kväll för alla med hjärtat till vänster. Trondheim, Skandinaviens rödaste stad blev ännu rödare.

Trondheimsmodellen stod pall – till skillnad från de blekare vänsterkoalitionerna i andra norska städer. Naturligtvis har ingenting stått om det i svenska tidningar, och jag kan inte klandra dem helt. Ett normalt kommunalval utanför Sverige kan med goda skäl anses för perifert för att bevaka.

Trondheim är emellertid inte normalt. Det var här, nästan på dagen för fyra år sedan som kampen mot marknadsliberalismen fick sin första stora seger i Norge. Trondheimsexemplet låg till grund för mycket av det som gjorde att vänstern vann valet i hela Norge 2005. Det har kallats ”Fyrtornet i norsk politik” och ”vänsterns skyltfönster”. Trondheim har sedan 2003 gått i spetsen för vänstern i Norge. Därmed faktiskt hela Skandinavien.

I Sverige http://www.gemensamvalfard.se/ och Danmark, ”Nätverket for social och solidarisk velfaerd” finns det redan organisationer som arbetar med det norska exemplet som förebild. LO i Danmark och Finland har studerat det norska LO:s valkampanj, baserat på den så kallade Trondheimsmodellen. Det finns det skäl att göra: mitt i en marknadsliberal offensiv har Trondheim visat att vänsterpolitik inte bara är möjligt, utan kan vinna röster.

I september 2004 gjorde jag min första resa till Trondheim för att se vad som egentligen hade hänt. Det första reportaget ger en bakgrund till det speciella som hänt då. Idag kommer min bok, Trondheimsmodellen, som också följer en annan framgångshistoria, det nederländska Socialistiska partiet . Boken finns ute i bokhandeln, men enklast och billigast är att köpa den direkt från förlaget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

...och om man inte orkar läsa boken så kan väl du förklara vad trondheimsmodellen är lite kort. Då kanske man till och med kan bli sugen att läsa boken på riktigt.

Fredrik Andersson sa...

Ska omedelbart beställa ett exemplar. Keep up the good work!