måndag 8 oktober 2007

Trondheim goes Trondheim

I dag inleder jag en liten tredagarsturné i Norge: Trondheim - Bergen – Oslo. Ikvæll skall jag alltså på Folkets Hus klockan 19.00 prata om Trondheim i Trondheim. Det ær ett av de mærkligare føredragsuppdrag jag haft, men det finns redan en grupp på Facebook før møtet, så det skall nog gå bra.

Genomslaget før boken har varit bra i Norge. Hær ytterligare en artikel från Fri Fagbevagelse: LO Norges nætsida.

3 kommentarer:

Ronny K sa...

Hei

Jeg har nettopp lest igjennom boka, og synes den setter fingeren på en del viktige poeng. Synd at turneen din bommet slik at jeg ikke fikk signert eksemplaret mitt (Når du var i Trondheim var jeg i Oslo og omvendt).

Jeg har uansett skrevet en kjapp anmeldelse av boka di her: http://omicron.leftist.net/?q=node/457

Lykke til i arbeidet fram mot 2010!

Aron Etzler sa...

Kul att du gillade den. Jag skulle gärna höra mer om vad du tycker jag har fel i.

Ronny K sa...

Jeg vet ikke om jeg mener du tar direkte feil i noen av hovedtesene dine, men boka er sjølsagt en forenkling av virkeligheta (slik alle beskrivelser nødvendigvis må være).

Trondheimsmodellen er ikke noe hokus-pokus. Mer aktive fagforeninger har vært forsøkt i andre byer også i 2007-valget, og det har ikke nødvendigvis ført til store valgskred for venstresida.

Så kan man diskutere i hvor stor grad rikspolitikken spiller inn, og i lokale forskjeller. Jeg tror noe av nøkkelen ligger i nettopp utfordringa (fra anmeldelsen):

"Vi ser nå at et politisk skifte som er muliggjort gjennom sosialdemokratiets relative svekkelse i forhold til resten av venstresida fører til at sosialdemokratiet igjen styrker seg. Dette er en uheldig dynamikk som må overvinnes dersom vi skal få en ny kurs som er varig."

Kanskje er det rett og slett så mange som lengter etter det "gamle" trygge arbeiderpartiet, at med en gang de presses bitelitt til venstre i retorikken, strømmer velgerne fra SV til Ap?

Jeg tror også en utfordring er de som strømmer fra SV til Venstre (liberalerne). Venstre klarer å profilere seg som en snill, miljøvennlig versjon av høyre, og stjeler mange kaffe-latte-stemmer fra venstresida.

Personlig syntes jeg delen om SP var mest interessant, og tesen om å jobbe inn sosialismen fra de nære ting og så opp er noe jeg deler. Kanskje ligger noen av svarene der. Kaffe-latte-vänstern er uansett ingen stor velgerbase :)