måndag 3 december 2007

Förlust i Venezuela

Med en mycket liten marginal, 49-51 förlorade Chávez folkomröstningen om den nya konstitutionen i Venezuela. Det var överraskande och synd. Rimligen borde en statsledare kunna väljas fler än två gånger - nu måste Chávez gå senast 2012. Konstitutionen innehöll några andra viktiga steg framåt - inte minst att legitimera den framväxande lokala rådsrörelsen (Gregory Wilpert kommenterar innehållet klokt, som vanligt). Men så kan det gå i en demokrati - folket bestämmer. Chávez uppträdde - i motsats till bilden av honom som en auktoritär och omogen ledare - med respekt och lyckönskade oppositionen.

Valdagen förslöt enligt rapporter lugnt. Tack och lov saboterade inte oppositionen vallokalerna. Man kan dock stilla undra hur det hade sett ut idag om resultatet varit jämnt åt det andra hållet. Oppositionen hade planerat att underkänna ett "ja" och redan på förhand utropat sig till segrare. Därav Chávez kommentar att han föredrog ett nej med liten marginal. De närmsta dagarna får de bevisa att också de är demokrater.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"så kan det gå i en demokrati..."

Anonym sa...

Det handlade inte så mycket om att kunna bli omvald hur många gånger som helst, utan snarare att presidenten skulle ha under sig - förutom militären - centralbanken samt möjlighet att utlysa undandtagstillstånd när andan faller på. Dessutom anser jag att två mandatperioder är fullt tillräckligt. Eller skulle du vilja se Bush som president ytterligare 2-3 mandatperioder? Nehej... trodde inte det.

Aron Etzler sa...

Peo, jag har svårt att se problemet med att militären och centralbanken är underställd statsledningen. Det förstnämnda är nödvändigt i alla demokratier. Det sistnämnda vore önskvärt även i Sverige. Också möjligheten att utlysa undantagstillstånd finns i varje grundlag eller konstitution på planeten.

Nej, jag skulle föredra att Bush röstades bort. Men om det amerikanska folket skulle vilja ha Bush tre perioder till, skulle jag tycka att det vore högst rimligt att han sitter kvar, snarare än att som nu tvingas avgå.

Problemet i den amerikanska demokratin är något helt annat - att hela processen från början till slut styrs av stora kapitalintressen. Oavsett vilken president som väljs kommer det vara en person som framförallt företräder nationens storföretag.