fredag 13 juni 2008

Grattis Irland - grattis Europa!

Det blev ett nej till Lissabonfördraget i folkomröstningen på Irland. Vi som varit med om att vinna EMU-segern och segrarna i Frankrike och Nederländerna vet hur det känns att vinna mot ett samlat etablissemang. Det är en känsla som får en att påminnas om potentialen för politisk förändring bort från elitstyre och bort från ekonomisk dogmatism. Jag unnar alla folk att uppleva den.

Värt att påminna sig en dag som denna är att det inte ens hade blivit en folkomröstning om inte den irländska konstitutionen gjort andra alternativ omöjliga. Eurokraterna i Bryssel har, så fort de börjat förlora folkomröstningarna litat allt mindre på medborgarna i Europas länder. Jag skrev en kort historieskrivning över de föga heroiska försöken att bortse från folkviljan när Fredrik Reinfeldt firade Lissabonfördragets tillkomst i oktober 2007.

Jag tycker vi sänder en tanke till vår statsminister idag. Både han och vi vet trots allt att resultatet vid en folkomröstning skulle bli detsamma i Sverige som i Irland.

1 kommentar:

Haubits sa...

Samma fördrag kommer nog att komma tillbaka (men under annat namn givetvis), med den ända skillnaden att inga länder kommer att få rösta i frågan... Ungefär på samma sätt som förra gången då folken underkände det allra första.

Läste att SDU anmält vår "kära" statsminister för att han skrev på fördraget, undar hur det går med den anmälan nu?