måndag 23 juni 2008

Om FRA och Irland i Godmorgon, världen!

För en gångs skull var jag och Carl Rudbeck överens om nästan allt i gårdagens panel. Utom den lilla detaljen att övervakningshysterin har något att göra med kriget mot terrorismen. Rekommenderar läsning av lightboken "Välkommen till övervakningssamhället" av Kristoffer Gunnertz för den som inte tror att sambanden finns. Debutanten Anna Dahlberg från Expressen klarade sig f.ö. väldigt bra.

2 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Jag är säker på att övervakningssamhället har någonting med kriget mot terrorismen att göra men inte allt.
Det är väldigt lätt att glömma bort att vi varit ett väldigt övervakat folk i långa tider. Det är väldigt lätt att glöma bort hela säkerhetsstjänstkommisionens arbete.
Vi fortsätter att vara övervakade, nu med mer och mer, ska vi kalla det legala metoder? Det kan vi "tacka" kriget mot terrorismen för tror jag.

Anonym sa...

Väldigt bra jobbat i panelen, både vad det gäller FRA och Irland. När gissningsvis 90% av Sveriges intelligentsia är emot FRA och folket i väldigt hög grad är emot FRA så undrar man varför en så stor del av regeringen är för samma lag. Men det är väl som du sa i panelen.

Här i USA pågår en liknande debatt. Medborgarrättsadvokaten Glenn Greenwald skriver mycket bra om detta: http://www.salon.com/opinion/greenwald/2008/06/25/dodd/index.html

Förutom att ge utökade befogenheter för övervakning så handlar det om att ge immunitet till de storföretag som hjälpt GWB att olagligt spana på amerikaner.